Pécsi Tudományegyetem

BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR
TÖRTÉNETTUDOMÁNYI INTÉZET
7624 PÉCS, RÓKUS U. 2

 

Tanszéki kirándulás (regeszet.btk.pte.hu)

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Régészet Tanszéki kirándulás

2017. április 28-29.

Mecseknádasd – Dunakömlőd/Lussonium – Ozora - Szekszárd

 

Tanszékünkön 2017. április 28 – 29. között megszervezett tanszéki kiránduláson vehettünk részt az oktatók jóvoltából. Pénteken elsőként Mecseknádasdon a 14. századi freskókkal díszített Szent István kápolnába és a szintén 14. századi, háromhajós templomból a török korban erődítéssé épített Schlossberghez látogattunk el, megkezdve a tanulmányutat.

                   

Onnan a Paksi Városi Múzeumba vezetett utunk, ahol a külön korszakokra lebontott régészeti kiállítás mellett betekintést kaptunk a Deák Ferenc kúriájából átalakított állandó kiállításba, a paksi löszfal természettudományos kiállításába és Paks környékének néprajzi hátterét is megtekintettük dr. Váradyné Péterfi Zsuzsanna igazgatónő és Szabó Antal régész vezetésével. Házilag készített római borból sem volt hiány. Paksról Lussoniumba (Dunakömlőd) mentünk, ahol a rossz időjárás ellenére sikeresen ,,bevettük” a római kori erődöt.

     

A paksi kollégiumi szállás (és némi sörfogyasztás) után másnap reggel Ozorára indultunk a várkastélyba, ahol az Ozorai Pipó korabeli várban tett túra után a korábban Nagyvendéglőként működő, ma kiállítóhelyként üzemelő új Illyés Gyula életmű kiállítást is megtekintettük.

         

Ozoráról utolsó állomásunkra, a szekszárdi Wosinszky Mór Múzeum állandó régészeti kiállítása mellett a nemrég elkészült Látványtárban állandó kiállításként működő, ,,Vissza a múltba” kiállítást tekintettük meg (tanáraink interaktív múzeumpedagógiai bemutatójával).

         

 

Pécsre - bár fáradtan, de megannyi élménnyel gazdagodva – az esti órákban érkeztünk vissza.